Aaaaach...levanduľa. Vôňa úzko prepojená s letom, relaxom a fialovými poliami v Provence. Kým v spomínanej oblasti Provence nie je nič nezvyčajné používať levanduľu pri varení a pečení, v našich zemepisných šírkach sa tomu len učíme. No a levanduľový extrakt je ingrediencia, ktorú keď raz použijete, už bez nej nebudete vedieť žiť. Levanduľový extrakt je perfektný do limonád, miešaných drikov, zmrzlín, cheesecakeov a dezertov. Čo na jeho výrobu budete potrebovať?
- Sušenú levanduľu
- vodku
- sklenené uzatvárateľné nádoby
Aj keď ingrediencií na výrobu levanduľového extraktu potrebujete skutočne málo, je dôležité, aby ste dali pozor na kvalitu levandule. Mne levanduľa rastie na záhrade, preto mi jej pôvod nerobí vrásky na čele. Ak sa rozhodnete kupovať levanduľu, pokúste sa zohnať čo najkvalitnejšiu a organickú. Takú budete môcť bez zbytočných starostí používať aj pri varení. A čo vodka? Alkohol nemusíte kupovať najdrahší, ale ani najlacnejší – bohato postačí, keď sa vyberiete zlatou strednou cestou :)
Postup je veľmi jednoduchý. 32 g sušenej levandule zalejeme 250 ml vodky. Prečo musí byť levanduľa sušená? Lebo zo sušených kvetov sa už odparila voda, ktorá by nám mohla znehodnotiť samotný extrakt. Nádobu dobre uzavrieme, odložíme na chladné a tmavé miesto (dôležité je, aby sme sa vyhli priamemu slnečnému žiareniu) a necháme mesiac odstáť. Z času na čas nádobou zatrasieme. Potom levanduľový extrakt precedíme cez sitko, aby v ňom neostali kvety levandule a prelejeme späť do nádoby.