Takmer každý dezert obsahuje v nejakej forme vanilku. Kým v minulosti sme hojne využívali vanilínový cukor, neskôr sme prešli na vanilkový cukor a teraz sa v receptoch často uvádza vanilkový extrakt. To, čo však dostanete bežne kúpiť v obchodoch sa extraktom ani nazývať nemôže. Prinajlepšom to môžeme nazvať arómou. Ale keď ste už niekedy v živote ovoňali kvalitný vanilkový struk, viete, že umelá vanilková aróma je stále len niečo, čo sa na vanilku hrá.
Preto som sa jedného dňa rozhodla, že si urobím vanilkový extrakt doma. Začala som na internete hľadať recepty a keď som zistila, aký je celý postup blbuvzdorný, nechápala som, prečo som s tým nezačala už oveľa skôr. Je dokonca možné, že všetky suroviny, ktoré na prípravu domáceho vanilkového extraktu potrebujete máte dokonca doma! Takže, čo budete potrebovať?
- Vanilkové struky (čím kvalitnejšie, tým lepšie)
- alkohol (vodka, rum)
- malé fľaštičky zo skla
Kde ale zohnať vanilkové struky? Dobrá otázka. Mne ich priniesla sestra z Afriky, takže s týmto Vám veľmi neporadím, ale ak niečo pogooglite, určite nájdete aj vanilkové struky :) Čo sa týka alkoholu, našla som recepty, kde bolo napísané, že čokoľvek nad 40% je v pohode, ale osobne si myslím, že pri extrakte s príchuťou by mala vyniknúť práve tá príchuť, preto je dôležité zvoliť neutrálnejší alkohol a na tento účel sa podľa mňa najviac hodí práve vodka.
Samotný postup nemôže byť jednoduchší. Stačí, keď vanilkové struky narežete po dĺžke, vložíte do fľaštičky, alebo inej uzatvárateľnej sklenej nádoby, zalejete vodkou, aby bol zaliaty celý struk, pevne uzavriete, uložíte na chladné a tmavé miesto a už len čakajte a sledujte ten zázrak, ako sa extrakt postupne zafarbuje a naberá charakteristickú chuť a vôňu. Koľko konkrétne treba čakať? Minimálne mesiac :) Viem, je to otrava, ale stojí to za to. A nič Vám nebráni si narobiť vanilkového extraktu viac do zásoby. Samozrejme, želanému množstvu treba prispôsobiť aj pomer surovín. Osvedčilo sa mi nasledovné množstvo – 5 vanilkových strukov na 200 ml alkoholu. Extrakt z času na čas pretrepeme. Po mesiaci môžeme začať používať extrakt pri pečení. Vanilkové struky môžete vo fľaštičke nechať, aby sa aj naďalej z nich uvoľňovala aróma, alebo ich môžete vybrať a extrakt precediť cez sitko, aby ste v ňom nemali malé vanilkové zrniečka.
Tak vidíte, aké je to jednoduché. Domáci vanilkový extrakt môžete aj preliať do menších nádobiek a ozdobiť stužkou a darovať ako milý darček – uvidíte, ako sa jeho príjemca poteší :)