Recept: Levanduľové cupcakes plnené citrónovým krémom (lemon curd)

Na leto si neviem predstaviť ideálnejšiu kombináciu chutí, ako levanduľa s citrónom. Aj levanduľa, aj citrón výrazne voňajú, ale ich chute sa dokonale prepájajú. Poďme sa spoločne pozrieť na recept na levanduľové cupcakes s osviežujúcim prekvapením vnútri – citrónovým krémom. Dávka z tohto receptu vyjde na 24 mini cupcakes, alebo 12 cupcakes v klasickej veľkosti.

Ingrediencie:
Cesto
  • 110g zmäknutého masla
  • 110g práškového cukru
  • 110g polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 stredne veľké vajíčka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička sušenej levandule

Plnka

Topping
  • 110 g práškového cukru
  • 110 g masla
  • sušená levanduľa
  • potravinárske farbivo (alebo čučoriedky)
Recept: Levanduľové cupcakes plnené citrónovým krémom (lemon curd)
Zdroj: examiner.com

Postup prípravy cupcakes je naozaj jednoduchý. Najskôr si rozohrejte trúbu na 180°C. Do plechu na pečenie muffinov/cupcakes si pripravte papierové košíčky. V miske rozmiešajte zmäknuté maslo s cukrom až dokým zmes nebude bledá a nadýchaná. Preosejte múku a prášok do pečiva a postupne pridávajte do cesta. Nakoniec vmiešajte celé vajíčka a vanilkový extrakt. V separátnej miske rozmixujte sušené levanduľové kvety takmer až na prášok a pridajte ich do cesta. Dôkladne ešte raz celú zmes premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. 


Cesto nadávkujte na plech do košíčkov a dajte piecť pri teplote 180°C asi tak na 15 – 20 minút, kým nebudú cupcakes pevné na dotyk a zlatisté na povrchu. Či sú dobre upečené môžete skontrolovať pomocou špajdle, alebo špáradla. Ak špáradlo ostane po pichnutí do cupcakeu suché, môžete si byť istí, že sú dobre upečené.

Plech vyberte z trúby a nechajte ho ešte zo 10 minút vychladnúť. Potom do jednotlivých cupcakes „vyrežte“ diery, ktoré následne vyplníte citrónovým krémom – lemon curd. Topping na levanduľové cupcakes si pripravíte takto. Približne 1,5 polievkovej lyžice sušenej levandule rozmixujete na prášok, ktorý vymiešate so zmäknutým maslom. Po lyžičkách budete do masla pridávať práškový cukor. Rozmiešate, ochutnáte, pridáte cukor. A tak stále dokola, kým nebudete s výslednou chuťou spokojní. Levanduľový topping môžete zafarbiť na fialovo potravinárskym farbivom, ale rovnako dobre poslúži aj šťava z rozmixovaných čučoriedok. Tú tiež pridávajte do toppingovej zmesi po kvapkách, aby ste postupne dosiahli taký odtieň fialovej, aký chcete. Toppingom ozdobte cupcakes a hotové dielo môžete ešte poprípade posypať sušenou levanduľou.