Cheesecake je jedným z mojich najobľúbenejších dezertov. A ktorý je môj najobľúbenejší cheesecake? Predsa karamelový :)
Ingrediencie:
- 30 g masla (roztopeného)
- 250 g maslových sušienok
- 500 g syru Philadelphia
- 150 g kyslej smotany
- 200 g karamelového dulce de leche
- 3 vajcia
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 200 g hnedého cukru (množstvo si môžete upraviť podľa toho, ako sladký chcete cheesecake mať)
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- 1 polievková lyžica mlieka na polevu
- 50 g tmavej čokolády nasekanej na drobné kúsky
philadelphia.co.uk |
Postup:
- Rozdrvte sušienky na malé kúsky. Potom zmiešajte rozdrvené sušienky s roztopeným maslom a túto zmes natlačte na spodok tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú ste predtým vymazali maslom a okraje môžete trochu povytiahnuť k stenám. Na 10 minút dajte tento sušienkový základ piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Potom formu vyberte z rúry a nechajte ju úplne vychladnúť.
- Zmiešajte Philadephiu a kyslú smotanu s cukrom dohladka, potom pridávajte vajcia po jednom kým ich dokonale nezapracujete do zmesi. Potom pridajte kukuričný škrob, vanilkovú esenciu, nasekanú čokoládu a nakoniec ¾ dulce de leche. Zmes nalejeme na vychladnutý sušienkový korpus.
- Karamelový cheesecake dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov, pričom na plech si okrem formy s cheesecakeom položíme aj misku s vodou, ktorá sa bude vyparovať a vytvorí tak v rúre vhlkejšie prostredie a tým zabránime popraskaniu cheesecakeu. Po piatich minútach teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte 45 minút. Odporúčam cheesecake stále kontrolovať, lebo každá rúra je iná a každá pečie inak, čiže niekomu môže stačiť 45 minút na upečenie a niekto bude potrebovať piecť cheesecake hodinu. Hotový cheesecake vyzerá tak, že v strede nie je úplne pevný, trochu sa trasie, ale okraje by sa už mali odťahovať od stien. Ak Váš cheesecake vyzerá takto, môžete vypnúť rúru. Potom dvierka potvoríme, aby z rúry teplo postupne unikalo (to sa dá docieliť tak, že do pootvorených dvierok dáte napríklad drevennú varešku) a necháme v nej cheesecake ešte ďalšie tri hodiny.
- Cheesecake vytiahneme a keď už nebude na dotyk teplý, dáme ho ešte zachladiť minimálne na 4 hodiny do chladničky, najideálnejšie je nechať ho stuhnúť cez noc. Potom ho už len polejete zvyškom dulce de leche, ktoré si ohrejete spolu s jednou lyžicou mlieka, aby bolo ľahšie rozotierateľné.