Vanilka patrí k najobľúbenejším prísadám pri pečení. Hodí sa takpovediac do každého dezertu. Myslím, že len málokomu sa nepáči omamná vôňa vanilky. V obchodoch nájdeme bežne vanilkový cukor, alebo vanilkovú esenciu, pričom niektoré produkty chutia a voňajú umelo a preto sa ani zďaleka nevyrovnajú chuti a vôni pravej vanilky. Zaujímalo Vás niekedy, ako si vyrobiť domáci vanilkový cukor? Je to skutočne jednoduché. Máte na výber z dvoch možností.
- Kúpite si vanilkové lusky. Ostrým nožom pozdĺžne rozrežete vanilkový lusk a vyškriabete z neho vanilkové zrniečka. Tie zamiešate do jemného kryštálového cukru, do ktorého pridáte aj už vyčistené obe polovice vanilkového lusku a cukor presypete do uzatvárateľnej nádoby, kde ho necháte minimálne dva týždne. Vanilková aróma bude neodolateľná, uvidíte! Väčšinou na 200 – 300 g cukru postačí jeden lusk, ale záleží to v prvom rade na Vás, ako veľmi vanilkový cukor chcete mať. Od toho sa teda aj bude odvíjať počet vanilkových luskov na konkrétne množstvo cukru. Je to celé otázka experimentovania a metódy pokus – omyl, kým nenájdete perfektnú formulu na výrobu vanilkového cukru :)
hawaiianvanilla.com - Ak máte doma usušené vanilkové lusky, z ktorých by ste nevedeli vydolovať vzácne vanilkové zrniečka ani motorovou pílou, potom mám pre Vás druhý spôsob. Ja osobne mám tento dokonca ešte radšej ako ten prvý. Postup je podobný, až na to, že vanilkové lusky rozlámete na menšie cca 2 cm kúsky a spolu s kryštálovým cukrom ich dôkladne rozomeliete. Cukor získa ešte výraznejšiu vanilkovú arómu a vyzerá aj efektnejšie, nakoľko je v ňom viac čiernych bodiek.
santofitlife.com |
Ak máte nejaké tipy a praktické rady, ako si Vy vyrábate doma vanilkový cukor, budem rada, ak ich napíšete do komentárov.