Ani sa nenazdáme a za pár mesiacov tu máme leto. Na prelome júla a augusta sa v Provence zbiera levanduľa a usporiadavajú sa levanduľové festivaly. Neviem ako Vy, ale ja mám na vôňu kvetov tejto aromatickej rastlinky veľkú slabosť a nedávno som začala experimentovať s pridávaním levandule do rôznych jedál a nápojov. Výsledok? Božská vôňa a ešte lepšia chuť. Keď varíte s levanduľou môžete sa tešiť na kulinársky zážitok s aromaterapiou v jednom. S levanduľovou limonádou ohúrite akúkoľvek návštevu, lebo povedzme si otvorene, väčšina z nás hosťom častokrát ponúkne len Kofolu, alebo minerálku :)
Potrebné ingrediencie (8 pohárov):
- 2 šálky vody
- ½ šálky cukru
- ¼ nektáru agáve, alebo medu
- 3 polievkové lyžice sušenej levandule
- 2 šálky čerstvo odšťavenej citrónovej šťavy
- 4 šálky vody
- 1 citrón (na ozdobu)
Zdroj: eat-yourself-skinny.com |
Zdroj: eat-yourself-skinny.com |
Postup
Do menšieho hrnca vylejeme 2 šálky vody, pridáme sušenú levanduľu a privedieme do varu. Počkáme, kým sa uvoľní z levanduľových kvetov aróma a potom pridáme cukor a nektár z agáve (alebo med). Chvíľu sirup miešame (kým sa nerozpustí cukor). Potom túto vzniknutú tekutinu scedíme cez sitko do džbánu. Pridáme citrónovú šťavu, zvyšnú vodu, plátky citrónu a zamiešame. Ak chceme, aby limonáda vyzerala efektne, môžeme pridať jednu kvapku modrého potravinárskeho farbiva a jednu kvapku červeného. Vznikne Vám tak nádherný bledofialový (levanduľový :)) odtieň. Potom už len nechajte limonádu zo dve hodiny v chladničke vychladnúť.