Ak máte radi chuť, alebo vôňu levandule, potom Vám určite nezaškodí mať doma po ruke levanduľový sirup. S týmto sirupom môžete ochucovať kávu, čaj, alkoholické, ale aj nealkoholické koktejly, alebo ho pridávajte do dezertov.
Potrebné ingrediencie:
- 2 šálky vody
- 1 šálka cukru
- 4 polievkové lyžice levanduľových kvetov (čerstvých, alebo sušených)
Postup
Zmiešajte vodu, cukor a levanduľové kvety a postupne túto zmes priveďte do varu. Nechajte sirup vrieť zopár minút a premiešavajte až dokým sa cukor úplne neroztopí. Potom sirup odstavte z platne a nechajte ho vychladnúť asi tak polhodinu. Preceďte cez sitko, aby Vám v sirupe neplávali levanduľové kvety a prelejte ho do sklenenej fľaše s uzáverom. V chladničke Vám takto pripravený levanduľový sirup vydrží približne mesiac.
Zdroj: perpetuallychic.com |
Zdroj: perpetuallychic.com |
Pozn. V niektorých receptoch na levanduľový sirup sa dočítate, že by ste mali dať viac cukru. Ak pridáte viac cukru, tak sirup bude logicky sladší a hustejší. Ak chcete tiež dosiahnuť výraznejšiu levanduľovú chuť a arómu, potom pridajte levanduľové kvety. S pomerom jednotlivých surovín sa treba trochu pohrať, aby ste získali levanduľový sirup presne podľa svojho gusta :) Levanduľový sirup môžete použiť pri pečení dezertov, polejte si nim palacinky, zmrzlinu, skrátka, fantázii sa medze nekladú!