Dnes som mala medzi raňajkami a obedom neprekonateľnú chuť na niečo osviežujúce a tak som sa pozrela do mrazničky v nádeji, že tam nájdem nejaké ovocie a viete si predstaviť aká veľká bola moja radosť, keď som tam objavila mrazené čučoriedky. Tento nález ma inšpiroval k napísaniu tohto článku.
Na čučoriedkach je skvelé, že sú k dispozícii po celý rok. Či už v sezóne čerstvé, alebo mrazené. Malé tmavomodré bobuľky sa často prehliadajú, lebo populárnejšie sú maliny, alebo jahody a niekedy sa im v spoločnosti vyhýbame, lebo dočasne farbia pery a zuby (a potom vyzeráme, akoby sme utiekli z nejakého hororu), avšak doma sa im nemusíte brániť. Práve naopak. Čučoriedky patria k najzdravšiemu ovociu, aké môžete zaradiť do svojho jedálnička. Sú totiž plné vlákniny, vitamínov a minerálov. Okrem toho, čučoriedky sú naozaj bohatým zdrojom antioxidantov.
Vie to aj doktor Sheldon Cooper zo seriálu Teória Veľkého Tresku, keď sa pri hre so svojimi priateľmi obával, že keď skonzumuje priveľa antioxidantov vo forme čučoriedkového koláča, minú sa mu v tele oxidanty :)
Vie to aj doktor Sheldon Cooper zo seriálu Teória Veľkého Tresku, keď sa pri hre so svojimi priateľmi obával, že keď skonzumuje priveľa antioxidantov vo forme čučoriedkového koláča, minú sa mu v tele oxidanty :)
Čučoriedky a ich zloženie
Maškrta v podobe čučoriedok je naozajstnou vitamínovou bombou. Okrem vitamínov A, B, C, (nebojte sa, teraz tu nevymenovávam abecedu) a E, v sebe skrývajú meď, selén, zinok, železo a minerály, ktoré posilňujú imunitný systém. Čučoriedky svojím unikátnym zložením pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu a tak znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Zdroj: wild-about-blueberries.com |
Čučoriedky a chudnutie
Okrem toho, že táto tmavomodrá „mňamka“ pôsobí ako prevencia pri vzniku rakoviny, dokonca aj znižujú riziko ochorení, ako je Alzheimerova choroba a demencia, plus blahodárne vplývajú na zdravie našich očí, nezanedbateľný efekt majú aj pri chudnutí a to Vás asi zaujíma najviac, však? Najnovšie výskumy ukazujú priamu úmeru medzi konzumáciou čučoriedok a stratou brušného tuku. Antioxidanty obsiahnuté v čučoriedkach totiž menia spôsob, akým naše telo spracováva a následne ukladá cukor a riadi hladinu inzulínu. Pokusy sa robili na potkanoch, ktorým ubúdali tukové bunky, ak ich strava bola obohatená o čučoriedky. Potkany tak znížili svoju telesnú hmotnosť, podiel tuku v tele a ozdravila sa im pečeň.
100g čučoriedok výživové hodnoty
Kalórie: 57
Tuky: 0,345g
Sacharidy: 14,483g
Proteíny: 0,759g
1 vajíčko výživové hodnoty (cca 46g)
Kalórie: 74
Tuky: 4,97g
Sacharidy: 0,38g
Proteíny: 6,29g
- See more at: http://chudnutie24-7.blogspot.com/2014/02/vajickova-dieta-schudnite-8-kilogramov.html#sthash.sJ4cT8ie.dpufTak ako? Zaradíte čučoriedky so svojho jedálnička? :)