Omega 3-mastné kyseliny. Toľko sa všade o nich hovorí, stále sa omieľa dookola, aké sú ohromne prospešné. Ale čo je teda na nich také úžasné a prečo by sme ich mali prijímať prostredníctvom stravy?
Omega 3-mastné kyseliny ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami
V minulosti a aj dnes sa stretneme s názorom a odporúčaniami lekárov a „odborníkov“ na výživu, že naša strava by mala byť prevažne nízkotučná a nízkosacharidová. Je to pravda, ale akosi veľa ľudí v snahe schudnúť, alebo zdravo žiť už nepátra ďalej. Takému človeku stačia dve slová – nízkotučná a nízkosachadridová. Čiže tuky a sacharidy sú zlé a ak ich vylúčim z jedálnička, alebo ich zredukujem na minimum budem zdravá a štíhla, nie? Nie. Keď sa povie A, musí sa povedať aj B. Sami lekári priznávajú, že nízkotučná diéta nebola práve najšťastnejšou radou, pokiaľ ide o zdravie. V minulosti boli lekári totiž presvedčení, že keď budú ľudia prijímať nízkotučnú stravu, potom sa zníži aj percento srdcovo-cievnych ochorení. Bohužiaľ to tak nebolo a práve naopak sa zvýšil počet ľudí s cukrovkou a doslova sa spustila epidémia obezity. Výskumy z Harvardu naznačujú, že keby sa omega 3-mastné kyseliny vyskytovali v bežnej strave väčšiny Američanov, potom by každoročne zachránili vyše 70 000 životov a znížili aj počet smrteľných arytmií srdca a iných ochorení srdca a ciev až o 30 %.
Zdroj: thesleuthjournal.com |
Môžu za to Eskimáci
Výskumníci dlho nemohli prísť na to, prečo Eskimáci sa napchávajú „tučným“ jedlom od rána do večera a napriek tomu majú v krvi podstatne menej tuku a cholesterolu, ako Európania, alebo Američania. Potom niekomu zablikala nad hlavou žiarovka a prišlo sa na to, že môže za to ich prevažne rybia strava. V mäse tuleňov, alebo rýb je veľa tukov, obrovské množstvo čistých bielkovín a takmer nula cukrov. To isté platí aj o Japoncoch. Tiež si „fičia“ na rybách a o infarkte ani nechyrujú. Takže šup na sushi :)
Zdroj: ta65doctor.com |
Čo je najlepší zdroj omega 3-mastných kyselín?
Z predošlého odstavca Vám zrejme docvaklo, že to budú najmä ryby, ale príroda nie je žiaden žgrloš a ponúka Vám viacero možností. Ľanové semienka, orechy, sardinky, losos, sója, tofu, krevety, vajcia, mliečne výrobky... Toto všetko je bohatým zdrojom omega 3-mastných kyselín. Vráťme sa na chvíľku ešte k tým rybám. Samozrejme, treba si vyberať, aké rybky si doprajete. Bolo by fajn, ak by ste vedeli, z akého zdroja pochádzajú a v akých vodách prežili svoj život, kým skončili u Vás na tanieri (uprednostnite lov vo voľnej prírode, nie chov). A ak už viete, aký ma ryba pôvod, potom si vyberte buď lososov, sardinky, slede, makrely, pstruhov dúhových, alebo tuniakov. Je fajn, ak si doprajete omega 3-mastné kyseliny v prírodnej forme, ale ak z nejakých (mne nepochopiteľných dôvodov) dáte prednosť zobkaniu tabletiek, potom naklušte do najbližšej lekárne a poraďte sa o tomto potravinovom doplnku so svojim lekárnikom.
Zdroj: dukat.hr |
Omega 3-mastné kyseliny a ich vplyv na naše zdravie
Omega-3 mastné kyseliny sú zabudované do buniek. Bunkové membrány sa stávajú vďaka nim oveľa priepustnejšie a tak môžu medzi sebou oveľa lepšie komunikovať. Preto napríklad neurotransmitéry ako serotonín a dopamín, ktoré sú zodpovedné za dobrú náladu sa dostávajú z bunky do bunky oveľa ľahšie. Preto je možné, že v budúcnosti budú omega 3-mastné kyseliny liekom na depresiu. Počas tehotenstva konzumácia omega 3-mastných kyselín ovplyvňuje inteligenciu dieťaťa a jeho motorické zručnosti. Zásadný vplyv majú omega 3-mastné kyseliny na pamäť a slúžia ako prevencia proti demencii, alebo Alzheimerovej chorobe. To isté platí aj pri už spomínaných srdcovo-cievnych ochoreniach. Podporujú totiž cirkuláciu krvi, znižujú krvný tlak a regulujú hladinu inzulínu, čiže sú výrazne nápomocné aj pre diabetikov.
Ak si chcete udržať zdravie v bezchybnej kondícii nemali by ste podceniť konzumáciu omega 3-mastných kyselín. Ak neviete, ako ich zaradiť do svojej stravy, začnite jednoducho. Každý deň si do cereálií pri raňajkách pridajte lyžicu ľanových semiačok, alebo si namiesto chipsov pri večernom filme dajte za hrsť orechov.