Viete si predstaviť lepší dezert ako ten, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku? Ja nie. A viete si predstaviť niečo, čo sa rozplýva na jazyku viac, ako čokoládová pena? Ja nie. Preto Vám na tomto blogu prinášam na ňu recept.
Čokoládová pena (Chocolate Mousse) je prekvapivo veľmi ľahká na prípravu a je to dezert, ktorý Vám vyslúži množstvo komplimentov. V podstate som skúšala veľa receptov na čokoládovú penu, ale takmer ani jeden sa mi nepozdával. Všetky moje pokusy sa skončili fňukaním nad nevydareným dezertom, alebo frustrovaným vyjedaním čokolády. Čokoládová pena mi však nedala spávať a keď som metódou pokus a omyl prišla k tomuto receptu, v mojej hlave sa rozozneli anjelské chorály. Takže, čo budete na čokoládovú penu potrebovať?
foodnetwork.com |
Ingrediencie (8 porcií):
- 2 celé vajcia
- 600 ml studenej šľahačkovej smotany
- 240 g kryštálového cukru
- 170 – 200 g kvalitnej polosladkej čokolády (čokoládové dražé je najlepšie)
Vajcia vymixujte dotuha spolu s kryštálovým cukrom. Potom si v hrnci dajte zohriať 250 ml smotany na šľahanie tak, aby bola horúca, ale aby nevrela. Odstavte hrniec. Postupne s mixérom vmiešajte do horúcej smotany rozmiešané vajcia s cukrom (dávajte pozor, aby sa Vám z nich nespravila praženica – z toho dôvodu nemôže byť smotana príliš horúca). Opäť postavte túto zmes na sporák a miešajte ju konštantne 5 – 10 minút, kým viac nezhustne. Potom pridajte čokoládu/čokoládové dražé. Ja odporúčam čokoládu z Cafepointu, alebo čokoládu značky Lindt. Zmes miešajte dovtedy, až kým sa čokoláda úplne nerozpustí a celá zmes sa nespojí dokopy. Potom šup s ňou do chladničky na dve hodiny (alebo viac podľa potreby), pokiaľ sa úplne nevychladí a nestuhne. Nezaškodí túto zmes občas v chladničke skontrolovať a premiešať. Čokoládová zmes by mala byť po vychladení veľmi tuhá. Zvyšok šľahačkovej smotany vymiešajte na šľahačku, ktorá by mala byť tiež tuhá. Šľahačku zmiešajte s čokoládou až kým sa dokonale neprepoja a nevznikne Vám hladká pena.
chocolate.wikia.com |
Čokoládovú penu môžete s lyžicou porcovať do dezertných pohárov, alebo misiek, alebo môžete ju do nich nastriekať pomocou cukrárenského zdobiaceho vrecka. Podávať sa môže okamžite, alebo môžete čokoládovú penu ešte dať viac vychladiť. Hotové dielo odporúčam ozdobiť čerstvými malinami, jahodami a čokoládovými pilinami.
Dobrú chuť :)