Nie je levanduľový med ako levanduľový med. Pravý levanduľový med z kvetov levandule sa k nám musí dovážať, lebo typicky provensálske fialové polia by ste v našich končinách márne hľadali. Avšak v bio obchodoch sa nájdu aj nádherne voňavé medy. Predaj bio levanduľového medu zabezpečuje napríklad e-shop www.chocolates.sk , takže si ho môžete kúpiť tam. Avšak keď máte doma kvalitný med a sušené levanduľové kvety, môžete si levanduľový med vyrobiť doma aj svojpomocne. Stačí, keď si prečítate tento recept.
Ingrediencie:
- med (aspoň 500 g)
- sušené levaduľové kvety (aspoň 3 polievkové lyžice)
- gáza (nie obväz :) ale gázu dostanete kúpiť aj v lekárňach)
- pevnejšia niť
- sklenené uzatvárateľné dózy
Zdroj: lovebeeorganics.com |
Presné množstvá v recepte zámerne neuvádzam, lebo každý si určite vytvorí svoje pomery podľa chuti. Gázu preložíte napoly tak, aby vám vznikli dve vrstvy (možno by stačila aj jedna vrstva, ale aby ste zabránili uniknutiu kúskov levandule do medu, použite preistotu dve vrstvy). Potom si nastriháte 2 – 3 stredné štvorce, tak 20x20 cm a do týchto štvorcov nasypete sušenú levanduľu. Potom konce zviažte niťou a vzniknú Vám levanduľové vrecká.
Potom dajte do hrnca zovrieť vodu a navrch položte ďalší hrniec. Teplotu znížte na stredný stupeň a nad parou dajte zohrievať med. Do medu namočte levanduľové vrecká a zmes na miernom plameni ohrievajte asi tak 40 minút. Z času na čas levanduľový med pomiešajte. Vďaka teplu sa z levanduľových kvetov rýchlejšie do medu uvoľní ich aróma a Vy tak získate neskutočne dobrý a netradičný med, ktorý môžete používať prakticky na čokoľvek. Potom nechajte zmes vychladnúť. Vyberte z medu vrecká a potom už len levanduľový med nalejte do pripravených sklenených dózičiek. Hotovo! Nebolo to také ťažké, však? :)
Pozor! Nikdy med nezohrievajte na vysokej teplote! Prišiel by o svoje liečivé vlastnosti a cenné výživné látky.
Dúfam, že tento recept vyskúšate a ak sa Vám bude páčiť, zdieľajte ho prosím so svojimi priateľmi :)